Czasami pewnie zastanawiacie się, co przygotować na wieczór z połówką. Też tak miałem dopóki nie odkryłem przepisu na zupę krewetkową. Szybka i pasuję w sam raz do wina. Poniżej zamieściłem listę zakupów dla gościa.

Zupa krewetkowa

Składniki dla dwóch osób:

  • 2 opakowania krewetek
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oleju z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • nać pietruszki
  • białe wino (100ml)
  • sól, pieprz
  • ćwiartka cytryny
  • grzanki

Krewetki rozmrażamy w letniej wodzie- uważać, bo gryzą- oczyszczamy po czym rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy posiekany czosnek, sól, pieprz, oliwę oraz sok z cząstki cytryny. Po kilku minutach dodajemy na patelnie krewetki oraz posiekaną nać pietruszki. Obsmażamy ok.3 min, następnie dodajemy białe wino i odparowujemy według uznania.

Podawać z grzankami. Grzanki najlepiej przyrządzić na patelni.  Rozgrzać patelnie po czym położyć kromki chleba. Opiekać według uznania. Bardzo lekkie, pożywne danie- wyśmienicie pasuje do białego wina (riesling).

This slideshow requires JavaScript.

Voila! Szybko, pachnąco i pysznie.