Budzisz się, telefon dzwoni: -Proszę pana, mam dla pana przesyłkę, będę za pół godziny. – Świetnie! Już wiem, że to nie karma dla Hachiego, a moja świeżo palona kawa. Co jak co, ale kawa musi być dobra. 

Dodam, że nie jest to REKLAMA. Po prostu chciałem się podzielić dobrym źródłem, z którego możecie kupić zacną, świeżo paloną arabike. Od momentu, kiedy nabyłem zestaw do parzenia, zawsze wybieram ziarna. Jakie ziarna? Ano najlepiej jasno palone: medium- city roast. Jasne palenie w dość niskiej temperaturze 210-220 st. celsjusza zachowuje kofeinę w ziarnie. Ciemne palenie: dark- full city roast, palone w 220-230 st. celsjusza. W związku z wyższą temperatura palenia kawa jest słabsza. Więcej kofeiny zostało „wypalone”, natomiast aromat tej kawy jest według mnie ciekawszy. Bardziej wyraźny, zdecydowanie stosowny do wieczornej książki. Medium zazwyczaj piję z rana- jest mocniejsza.

Sprzęt do kawy możecie zobaczyć tutaj.

f1

Wszystko starannie zapakowane

f2

Dbałość o detale, pieczątki. Nice.

f3

Dwie piękności.

f6

Będzie degustowana za kilka godzin.

f7

Light roast. Etykieta nie kłamie z tym aromatem jaśminu. Jeszcze takiej kawy nie piłem.

f5

Naprawdę eleganckie i funkcjonale opakowanie.

Życzę każdemu takich poranków z aromatem jaśminu i czekolady w kubku. Dodam jeszcze, że kawa z aeropresu przekonuje do siebie nawet zagorzałych zwolenników kawy sypanej. Raz spróbują i reakcja jest taka: -Wow!! to kawa tak smakuje?? Niesamowite, ile można zapachów i smaków wyczuć w naparze z kawy. Zdecydowanie można się przenieść na łąki pokryte kwiatami, do fabryki czekoladek, na plantacje tytoniu, do sadu. Kwestia wyobraźni.

??????????

Tak kwitnie arabika. Zapach kwiatów przypomina jaśmin.

A tak się piło kawę Kona na plantacji w moim królestwie- kawiarni. Poranki na Hawajach są dość chłodne i wietrzne. Im bliżej zimy tym robi się zimniej. Czubki wulkanów Mauna Kea i Mauna loa robią się białe i im bielsze tym chłodniej z rana. Gorąca kawa z takim widokiem to silne doznania wzrokowe, smakowe, zapachowe. Nieziemskie trio.

??????????

Informacje na temat uprawy i przetwarzania kawy tutaj.