Maliny w kwietniu?? Tak, jest to możliwe, ale w „szklanych domach”. Pokaże wam jak przebiega uprawa malin w Norwegii. Spędziłem tam prawie rok, niesamowite miejsce, widoki i ten zapach kwitnących roślin. Każdego dnia nieziemski zapach, zaraz po wejściu do szklarni i te latające „zapylacze”- pracowite trzmiele.

Kwiecień w Norwegii to niska temperatura, mało światła, a więc, co zrobić żeby jeszcze w kwietniu zjeść pyszne maliny, które wymagają ciepła, słońca, odpowiednich warunków do wzrostu??

Potrzebujemy ogrzewanej szklarni jak ta poniżej.

Kiedy mamy już szklarnie, która posiada własne ogrzewanie, system doświetlania roślin oraz fertygację ( nawożenie nawozami rozpuszczonymi w wodzie bezpośrednio do strefy korzeniowej rośliny) możemy zacząć sadzić nasze rośliny.IMG_0122

Sadzenie roślin w gospodarstwie, w którym pracowałem przypadało na koniec lipca. Kupione wcześniej sadzonki odmiany Glen Ample przesadzaliśmy do dużych doniczek 2-3 litrowych, po czym ustawialiśmy w szklarni w docelowym miejscu wzrostu. IMG_1501IMG_1503IMG_1504IMG_1520

Na powyższym zdjęciu widzicie drewniane konstrukcje. „Stojaki” te podtrzymują rośliny, kiedy te dorosną do wysokości 2,5m. Widzicie też czarne linie z kapilarami. Wszystkie te kapilary podłączone są do urządzenia, które kontroluję zasolenie pożywki, pH i wreszcie do Dosotronu, który rozcieńcza zazwyczaj 100-krotnie stężoną pożywkę z wodą. IMG_1392IMG_1393Uprawa malin

Rośliny na zdjęciu powyżej posadzone pod koniec lipca za jakieś 2-3 miesiące będą już miały po ponad 2 metry wysokości. Uprawa malin

Każda doniczka dostarczy po około 4-8 kg dużych malin.IMG_0089

W lutym- marcu kolejnego roku po posadzeniu krzewy zaczynają kwitnąć. Do lepszego zapylenia używane są trzmiele.IMG_0105IMG_0116IMG_0119

W międzyczasie przeprowadzane są zabiegi pielęgnacyjne tj. usuwanie odrostów korzeniowych wyrastających w dużej liczbie z doniczek.IMG_0085

Pod koniec marca pojawiają się pierwsze zawiązki, dojrzewają owoce.Uprawa malinUprawa malinIMG_0112

Zabiegi ochronne sprowadzają się jedynie do stosowania ochrony biologicznej. Używane są pożyteczne drapieżne roztocza Phytoseiulus persimilis (Dobroczynek szklarniowy),  które atakują małe roztocza z rodziny Tetranychidae zwane przędziorkami. Roztocza zamawia się namnożone na trocinach upakowane w małe buteleczki. Zabieg rozsypywania dobroczynków na krzewach przeprowadza się co 2-3tyg. Kiedy zaniechamy zabiegu, pojawiają się przędziorki. Tak wygląda zaatakowana uprawa maliny.IMG_1492IMG_1494IMG_1498

Jak widzicie uprawa malin nie jest łatwa. Krzewy zaatakowane przez przędziorki, powoli zaczynają zamierać. Owoce tracą smak, przestają dojrzewać. Koszt zaniechania zabiegów ochronnych jest znaczny. Na 300m² wyniósł ok. 180 tyś.NOK (90 tyś.zł). Czasami pomimo regularnych zabiegów również mamy do czynienia z atakiem przędziorka. Co może być tego przyczyną. Zła jakość pożytecznych roztoczy. Najbardziej uznaną firmą w produkcji ochrony biologicznej jest firma Koppert. IMG_0123

 

Uprawa malin narażona jest na całą gamę szkodników. Głównie mszyce oraz przędziorki.IMG_0120Główny zbiór owoców przypada na maj- czerwiec. ???????????????????????????????

IMG_0106Zapas skrzynek na cały sezon.

Gdzie takie maliny z norweskich szklarni trafiają?

Głównie do sieci sklepów: Rema 1000, kiwi. Jaka jest cena jednego opakowania? Na początku sezonu od 8-10zł/250g, z czasem kiedy markety zasypywane są malinami z Hiszpanii, cena norweskich malin spada.

Żywotność krzewów maliny w uprawie doniczkowej wynosi 2-3 sezony. Po zakończonym sezonie, przycina się maliny przy samej doniczce. Po pokazaniu się odrostów zostawiamy jeden, a resztę wycinamy. Proces się powtarza. Po 2-3 sezonach uprawy, usuwamy stare rośliny i wstawiamy na ich miejsce nowe.

Co najbardziej lubię to zapach kwitnących krzewów oraz pyszne maliny zerwane prosto z krzaka. Mniam. A tutaj kilka deserów na sezon malinowy, który właśnie się skończył.